Vyrobte si s nami čokoládky pre radosť, či ako ručne vyrobený darček!
Budete potrebovať:
- antikorovú misku do vodného kúpeľa
- malú rajnicu
- podlhovastý podnos (alebo drevená doska, ktorý sa vám zmestí do chladničky)
- lyžicu alebo malú naberačku
- papier na pečenie
- kvalitnú čokoládu nasekanú na malé kocky, prípadne tzv. callets
(čokoládové mini peniažteky Callebaut, ktoré najdete i u nás v eshope) - lyofilizované (mrazom sušené) ovocie
- oriešky, (chilli, himalájska soľ)
- darčekovú škatuľku alebo papierové vrecúška
Postup: Do rajnice nalejte cca 2 dcl vody a postavte na sporák. Dve tretiny nasekanej čokolády vsypte do antikorovej misky a za občasného miešania zahrievajte nad vodnou parou na cca 45 C. Potom misku opatrne vyberte a vsypte zvyšnú tretinu čokoládových kúskov, nechajte temperovať a občas jemne premiešajte.
Tak sa rozpustí všetka čokoláda a zachladí sa na optimálnu teplotu. Pár krár ešte premiešajte a nakoniec misku jemne obúchajte o podložku, aby sa zbavila nežiadúcich vzduchových bublín.
Papier na pečenie rozprestrite na podnos alebo dosku na krájanie, ktorá sa vám zmestí do chladničky. Pomocou lyžice, alebo malej naberačky nalievajte čokoládu na papier, napríklad do tvaru oválu. Ozdobte orieškami, či lyofilizovaným ovocím, tí smelší môžu vyskúšať i chilli, alebo himalájsku soľ. Potom celú dosku zachlaďte v chladničke do úplného stuhnutia.
Hotové tabuľky čokolády zabaľte do papierového vrecúška, prípadne darčekovej škatuľky. Nezabudnite na venovanie 🙂
foto: Zuzana Smolková